Fasolka Żółta 0,5kg

Mrożona fasolka szparagowa żółta
7,40
PLN
/
op.
op.

Produkt niedostępny w tej liczbie

Dostępna ilość:

Zadaj pytanie o przedmiot
  •  

Fasolka szparagowa - żółta czy zielona?

W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku.

Czym jeszcze różnią się obie odmiany szparagówki? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

Fasolka szparagowa - właściwości

  • Ma działanie przeciwnowotworowe

Zielone ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A.

Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

  • Wspomaga trawienie

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami, może włączyć fasolkę do diety.

Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

  • Obniża poziom cholesterolu

Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.

Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza trójglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

  • Wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki zawartości witaminy C szparagówka wzmacnia układ odpornościowy, który w organizmie jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, w tym chorób nowotworowych.

Produkt tylko z odbiorem osobistym lub dostawą przez kierowcę firmy CYKORIA.

 

Specyfikacja

Skład: żółta fasolka szparagowa
Kraj pochodzenia: Polska
Dodaj opinię Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

Dodane opinie (0)
Powiązane produkty
Papryczki Jalapeno 650g

Papryczki Jalapeno 650g

9,20 PLN
Fasola Biała 400g

Fasola Biała 400g

3,90 PLN
Dżem Malinowy 280g

Dżem Malinowy 280g

5,70 PLN
Mango w Plastrach 425g

Mango w Plastrach 425g

7,20 PLN
Kiełki Fasoli Mung 330g

Kiełki Fasoli Mung 330g

6,40 PLN
Borówka 2,5kg

Borówka 2,5kg

52,00 PLN
Cebulka Perłowa 300g

Cebulka Perłowa 300g

5,80 PLN
Dynia w Kostce 2,5kg

Dynia w Kostce 2,5kg

19,00 PLN
Cukinia w Kostce 2,5kg

Cukinia w Kostce 2,5kg

16,00 PLN
Puree z Awokado 1kg

Puree z Awokado 1kg

45,00 PLN

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera