Fasolka Żółta 0,5kg

Mrożona fasolka szparagowa żółta
7,40
PLN
/
op.
op.

Produkt niedostępny w tej liczbie

Dostępna ilość:

Zadaj pytanie o przedmiot
  •  

Fasolka szparagowa - żółta czy zielona?

W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku.

Czym jeszcze różnią się obie odmiany szparagówki? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

Fasolka szparagowa - właściwości

  • Ma działanie przeciwnowotworowe

Zielone ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A.

Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

  • Wspomaga trawienie

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami, może włączyć fasolkę do diety.

Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

  • Obniża poziom cholesterolu

Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.

Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza trójglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

  • Wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki zawartości witaminy C szparagówka wzmacnia układ odpornościowy, który w organizmie jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, w tym chorób nowotworowych.

Produkt tylko z odbiorem osobistym lub dostawą przez kierowcę firmy CYKORIA.

 

Specyfikacja

Skład: żółta fasolka szparagowa
Kraj pochodzenia: Polska
Dodaj opinię Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

Dodane opinie (0)
Powiązane produkty
Fasola Soi Edamame 1kg

Fasola Soi Edamame 1kg

21,90 PLN
Kalafior 2,5kg

Kalafior 2,5kg

27,00 PLN
Marchew Kostka 0,5kg

Marchew Kostka 0,5kg

6,40 PLN
Szpinak Liście 2,5kg

Szpinak Liście 2,5kg

27,00 PLN
Włoszczyzna Paski 0,5kg

Włoszczyzna Paski 0,5kg

6,80 PLN
Mieszanka Warzyw 9 składników 2,5kg

Mieszanka Warzyw 9 składników 2,5kg

26,00 PLN
Marchew z Groszkiem 0,5kg

Marchew z Groszkiem 0,5kg

5,20 PLN
Kukurydza Ziarna 0,5kg

Kukurydza Ziarna 0,5kg

6,70 PLN
Szpinak Siekany 0,5kg

Szpinak Siekany 0,5kg

5,90 PLN
Szpinak Liście 0,5kg

Szpinak Liście 0,5kg

7,00 PLN

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera