Gotas De Abril. Gourmet
Cena za butelka
Opis produktu
Oliwa z oliwek Extra Virgin Premium otrzymywana z odmian oliwek Arbequina, Hojiblanca i Frantoio.
To złożony i zbilansowany olej zarówno do nosa, jak i do ust. Wyróżnia się owocową zielenią o średniej intensywności z nutami zielonej trawy i pomidora, a także posmakiem gorzkich migdałów, który zapewnia średnio intensywne korzenne wrażenie. Jest to oliwa z oliwek Extra Virgin najwyższej jakości ze względu na swój aromat i smak, idealna do spożywania na surowo w sałatkach i tostach lub jako ostatni, niepowtarzalny akcent w bardziej wyszukanych daniach, takich jak ryby czy salmorejos.
Uznawany na całym świecie, został nagrodzony Złotym Medalem w prestiżowym konkursie „New York International Olive Oil Competition”.
- Średnie wartości odżywcze na 100 ml
- Wartość energetyczna 3367 kJ / 819 Kcal
- Tłuszcz 91g w tym
- Nasycone 12g
- Węglowodany 0g w tym
- Cukry 0g
- Białko 0g
- Sól 0g
Oliwa z oliwek ceniona jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Już grecki poeta Homer żyjący w czasach antyku nadał jej miano „płynnego złota”. Wraz z biegiem czasu zastosowanie oliwy wzrosło, a jej popularność znacznie wykroczyła poza obszary basenu Morza Śródziemnego.
W 2018 roku czasopismo „International Journal of Molecular Sciences” opublikowało badanie, z którego jasno wynika, że oliwa z oliwek wzmacnia ściany komórkowe. Zawiera ona bowiem polifenole, czyli naturalnie występujące związki roślinne, które wspomagają budowę mocniejszych ścian komórkowych. Oliwa z oliwek zwiększa także elastyczność ścian tętnic. Dzięki temu znacznie zmniejsza się ryzyko zachorowania na schorzenia serca.
Jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrze wyglądać, w naszej diecie nie może zabraknąć tłuszczu. Jednym z jego źródeł może być właśnie oliwa z oliwek. Wartości odżywcze tego produktu są cenione przez dietetyków na całym świecie.
Oliwa z oliwek oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych zawiera również witaminy E i K. Ta pierwsza jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed zniszczeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Jej niedobór prowadzi do zmęczenia, problemów z zębami i kośćmi czy podatności na infekcje.
Główną funkcją witaminy K jest przede wszystkim uszczelniane naczyń krwionośnych. Jej prawidłowy poziom w organizmie zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi.
Jedna łyżka oliwy z oliwek zawiera średnio 1,94 mg witaminy E (dzienne zapotrzebowanie to około 8–10 mg) i 8,13 µg witaminy K (dobowa norma u dorosłej osoby wynosi 4 mg).
Oliwa extra virgin
To najzdrowsza, ale i najdroższa oliwa z oliwek dostępna na rynku. Jest produktem z pierwszego tłoczenia, na zimno. W jej skład wchodzi wyłącznie sok z oliwek. Nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych i jest w stu procentach naturalna. Aby oliwa została zaklasyfikowana do tej kategorii, musi spełniać szereg wymogów – jednym z nich jest poziom kwasowości poniżej 0,8%.
Oliwa extra virgin idealnie nadaje się do dań na zimno, takich jak sałatki czy sosy. Na oliwie tego typu zaleca się jedynie krótkotrwałe smażenie.
Parametry
Opinie
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.