Najpopularniejsze włoskie wędliny

05.08.20

Jesteś fanem włoskiego jedzenia i nie wyobrażasz sobie bez niego codziennych posiłków? A może to, co szczególnie zwraca Twoją uwagę w kuchni włoskiej to dodatki? Jeżeli tak, to koniecznie spróbuj włoskich wędlin, które charakteryzują się niezwykłymi smakami, strukturami oraz aromatami! Jest to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie możesz pominąć podczas szykowania obiadu, bądź przekąsek dla swoich znajomych! Być może w tym roku wybierasz się na urlop do Włoch i koniecznie chcesz wiedzieć, na co zwrócić uwagę? Podczas włoskich wakacji przejdź się mniej tłocznymi uliczkami, gdzie są bazarki z włoskimi produktami oraz mniejsze knajpki na uboczu, w których stołują się sami Włosi! Dzięki tej taktyce niczego nie przegapisz! Szczególnie polecamy zaglądać właśnie na bazarki, które często znajdują się w dużych halach handlowych! To właśnie tam będziesz mógł kupić prawdziwą, świeżą włoską wędlinę, a nawet wziąć ją do domu na podróż! Spośród wielkiego wyboru dostępnych produktów wybierz mądrze te, których naprawdę warto spróbować, a o to nasze propozycje! 

Ranking najpopularniejszych włoskich wędlin:

Mortadella

Jedziesz do Bolonii? Dobrze się składa, bo to światowa stolica mortadelli, czyli jednej z najbardziej lubianych włoskich szynek! Jest to prawdziwy przysmak wszystkich Włochów i wcale nie przesadzamy z tym stwierdzeniem! Nawet idąc do sklepu z pamiątkami w Bolonii, znajdziesz magnesy w kształcie szynki! Chociaż w Polsce mortadela raczej kojarzy się z najtańszą wędliną, która dla wielu nie wygląda apetycznie, to niech Cię nie zmyli ta nazwa! Mortadella to wędlina drobno zmielona z mięsa wieprzowego oraz słoniny! Jest to świetna propozycja dla osób lubiących delikatne smaki! Niektóre rodzaje mortadelli mają dodane w sobie kawałki pieprzu, oliwek, a nawet pistacji, które podbijają pierwotny smak mięsa! Warto wspomnieć o tym, że ten rodzaj wędliny jest produkowany od starożytności, a pierwotnie miała ona swoje korzenie w Rzymie, gdzie była podawana z jagodami! Stąd też pochodzi jej nazwa! Dawniej Etruskowie czy Galowie również zajmowali się przygotowaniem tej wędliny! Mortdaella jest dostępna również w sklepie internetowym e-cykoria.pl.

Mortadella

Salame

Salami to przysmak wielu Polaków, w końcu to ono daje rewelacyjny posmak na kanapkach, zapiekankach czy na pizzy! Jednak będąc we Włoszech bądź kupując włoskie salami, nie będziesz miał porównania z tym, co kupujesz na co dzień w Polsce! Włoskie salame jest przede wszystkim dzielone na o wiele większe plastry, a smakując je solo, będziesz wiedział, że to prawdziwa dojrzewająca wędlina. We Włoszech mamy kilka rodzajów salami, a najpopularniejsze z nich to: Salame Milano, Spinata oraz salami Napoli. Każda z nich jest inna i wyjątkowa na swój sposób. Salame Milano pochodzi z okolic Mediolanu i to właśnie tam się ją produkuje. Jest ona wytwarzana z chudej wieprzowiny. Spinata pochodzi z Kalabri i ma krwistoczerwony kolor, dzięki papryczce peperoncino! Jest to niesamowity smak szynki dojrzewającej! Salami Napoli jest produkowane w regionie Kampania, a mięso wieprzowe jest specjalnie wydzielane z różnych części świni m.in. łopatki, karkówki, a zawartość tłuszczu w tym mięsie jest stosunkowo niska.

Salame

Prosciutto Crudo

Kto z nas nie jadł nigdy pizzy prosciutto? Na pewno jest to przysmak wielu z nas, a delikatna włoska szynka o słonym posmaku robi niesamowitą robotę na pizzy! Oprócz dodatku prosciutto crudo na placku pizzy można też ją wykorzystać do sałatek lub solo do deski serów bądź innych przekąsek, które dobrze zgrają się z winem! Prosciutto crudo jest też przez Włochów nazywane numerem jeden w ich kuchni! Mimo dość słonego smaku, surowa podsuszana wędlina prosciutto crudo jest bardzo delikatna! Jeżeli byłeś lub będziesz we Włoszech, to nie sposób jej nie zobaczyć! Zazwyczaj wielkie udźce wieprzowe wiszą na wejściach lokali mięsnych bądź restauracji. Szynka jest podsuszana ok. 12 miesięcy, a do jej konserwowania używa się jedynie soli oraz tłuszczu. Całe szczęście jadąc na wakacje do słonecznej Italii, możesz mieć pewność, że znajdziesz ją w większości miejsc, ponieważ jest produkowana w wielu regionach. Najpopularniejszym rodzajem prosciutto jest szynka parmeńska, którą często spotykamy nawet w polskich restauracjach. Jak przebiega proces produkcji wędliny prosciutto cudo? Po pierwsze mięso jest selekcjonowane i wybierane z konkretnych regionów Włoch. Prosciutto crudo od wielu pokoleń zaczyna proces suszenia w miejscowości Friuli, a produkcja jest rozpoczynana w Sane Daniele del Friuli. Specjalnie wyselekcjonowane mięso oraz warunki atmosferyczne sprawiają, że jest to jedna z lepszych wędlin włoskich. Można ją jeść do kanapki, solo, położyć na pizzy, bądź dać jako przystawkę. Kombinacji jest wiele.

Bresaola

Ciężko przejść obok bresaoli obojętnie ze względu na dość niespotykany kolor wędliny. Ciemnoczerwona szynka wołowa jest wytwarzana w Lombardii i jest rodzajem wędliny długo dojrzewającej. Produkcja bresaoli rozpoczyna się zanurzeniem mięsa w solance, w której moczy się aż 10-15 dni! Kolejne 8-12 tygodnia dojrzewa i nabiera odpowiednich walorów estetycznych i smakowych. W czasie dojrzewania można ją nacierać przyprawami, głównie używa się do tego celu kminku bądź kolendry. Cały proces jest potrzebny do tego, aby wędlina stwardniała oraz nabrała swojego szlachetnego koloru. Bresaola powinna być również na Twojej liście włoskich wędlin do spróbowania ze względu na niską zawartość tłuszczu i aromatyczny, lekki smak. Jeżeli będąc na wycieczce we Włoszech, zechcesz zjeść panini, to koniecznie wybierz tę wędlinę jako dodatek! Mówi się, że bresaola smakuje najlepiej podawana z carpaccio lub solo z płatkami rano, oliwką i sokiem z cytryny. To kolejny must-have do spróbowania w wakacje.

Salsiccia

A może jesteś fanem kiełbas i masz ochotę spróbować czegoś innego niż typowej włoskiej wędliny? Jeśli tak jest, to salsiccia jest świetną kiełbaską do pieczenia, gotowania bądź smażenia! Jest to prawdziwa rewolucja kuchenna, a jej niepowtarzalny smak na pewno na długo Ci zostanie w głowie! Wyróżniamy dwa rodzaje salsiccity - świężą i dojrzałą. Sposób jej przygotowania różni się od regionu Włoch, ale jeżeli zobaczysz ją w menu, to koniecznie ją zamów! Salsiccia składa się z mięsa wieprzowego czasami mieszanego z wołowym. Główne różnice smaku występują pod kątem przypraw, które są dodawane do kiełbaski, czasami jest to sam czosnek, gdzie indziej może to być cynamon! Nieważne, na którą akurat się natkniesz, ważne, abyś jej spróbował.

Salsiccia

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera