100% oliwa z oliwek extra virgin otrzymywana z odmiany oliwek Picual.
Odmiana uprawiana obecnie we wschodniej części Sewilli, Kordobie oraz na południu i północy Malagi. Owoc oliwki jest duży z (waga może wynieść aż do 4,8 g) i ma okrągły kształt.
Proces dojrzewania trwa od końca listopada do końca grudnia. Substancja oleista w oliwce stanowi 17-19% owocu.
Oliwa ma wysoki poziom kwasów tłuszczowych nienasyconych. Dodatkową zaletą jest niższa niż w innych olejach ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu oliwa z oliwek Hojiblanca jest polecana osobom będącym na diecie.
Oliwa ma organoleptycznie szeroką gamę smaków. Nieznacznie słodki smak na początku, przy delikatnie gorzkim zakończeniu z posmakiem jabłka i awokado i migdałów.
Oliwa idealnie nadaje się do smażenia i wykonywania pieczywa, makaronów i ciasta o doskonałej konsystencji.
- Średnie wartości odżywcze na 100 ml
- Wartość energetyczna 3367 kJ / 819 Kcal
- Tłuszcz 91g w tym:
- Nasycone 12g
- Węglowodany 0g:
- Cukry 0g
- Białko 0g
- Sól 0g