Pasta Fresca all Uovo
Cena za op.
Opis produktu
Fusilli (także: eliche, tortiglioni, spirali) – rodzaj południowowłoskiego makaronu w formie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta (semoliny). Wywodzi się z Kampanii. Wyglądem przypomina świdry i stąd bywa też w Polsce nazywany świdrami lub świderkami.
Nazwa pochodzi od wnętrza gwintowanej lufy karabinowej, które spiralka przypomina (włoski archaizm fusile). Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek, a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami. Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Produkowany jest masowo na całym świecie, również w wersjach barwnych, kolorowanych np. szpinakiem na zielono lub pomidorami na czerwono. Podobnym gatunkiem jest gemelli.
Fusilli doskonale pasują do bogatych sosów na bazie mięsa lub sera ricotta też proponuje połączyć Fusilli z pesto z pistacji oraz pomidorkami koklajlowymi.
Parametry
Opinie
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.