Ryż basmati
Cena za op.
Opis produktu
Ryż basmati Mazza w wygodnym, materiałowym opakowaniu, zamykanym na suwak, elegancko się prezentuje.
Ze względu na śnieżnobiałe, delikatne, smukłe ziarna i wyrazisty orzechowy aromat (basmati znaczy pachnący) nosi miano „księcia ryżu”. Rośnie w Indiach i Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa.
Sposób przygotowania: Przed gotowaniem ryż basmati płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Następnie wsypujemy ryż do zimnej wody (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody), dodajemy sól oraz inne przyprawy według uznania (polecamy kurkumę, anyż, kardamon, cynamon lub garam masala) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem. Po ugotowaniu odstawiamy z ognia na 5 minut nie otwierając pokrywki.
Parametry
Opinie
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.