Ser hiszpański Monte Enebro
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Producent: Quesería del Tietar
Numer Katalogowy: 6120
• Dostępny
+/- 1kg
Cena za kg
241,50
PLN
Ilość
Produkt niedostępny w tej liczbie. Dostępna ilość:
Czas wysyłki:
48 godzin
Dostawy:
od 19,90 PLN
Zapytaj o produkt
Opis produktu
Opierając się na jakości i wyrafinowaniu oraz chcąc zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia naszych klientów, przedstawiamy hiszpański ser Monte Enebro. Ser ten można znaleźć w sklepach takich jak ekskluzywny dom towarowy Harrods w Londynie , gdzie znany jest jako hiszpański kozi ser. W Hiszpanii jest obecny w zakątkach dla smakoszy El Corte Inglés oraz w miejscach turystycznych, takich jak Mercado de San Miguel w Madrycie.
Dodatkowo Monte Enebro otrzymało wiele nagród krajowych i międzynarodowych. Wśród nich trzy złote medale na World Cheese Championship, dwa na The London International Cheese Show oraz kilka pierwszych nagród dla najlepszego sera w Hiszpanii.
Mamy zaszczyt być oficjalnymi przedstawicielami w Polsce marki serów Vega Sotuelamos.
Wytwarzany w Avila w Hiszpanii przez legendarnego serowara Rafaela Baeza i jego córkę Palomę, Monte Enebro to ser z koziego mleka, wytwarzany w dużym 2lb. w kształcie kłody z mleka pasteryzowanego. Monte Enebro był pierwszym z fali nowych serów produkowanych w Hiszpanii i zyskał znaczną międzynarodową renomę.
Baezowie produkują Monte Enebro przy użyciu penicyllium roqueforti, tej samej formy, której używa się do produkcji Roquefort. Jednak zamiast przebijać ser, co umożliwiłoby rozwój niebieskich żyłek, na krawędzi sera rozwija się niebieska pleśń, dodając złożony smak i charakterystyczny wygląd Monte Enebro.
We wczesnym okresie dojrzewania wewnętrzna pasta sera jest czysto biała, lekko kredowa i krucha. Z wiekiem pasta ma tendencję do rozpadania się, staje się rzadka i prawie przezroczysta tuż pod skórką.
Smaki w młodszych serach są łagodne, jasne i pikantne, z wyraźnymi nutami cytrusowymi połączonymi z piwnicznym aromatem i smakiem nadanym przez niebieską skórkę. Gdy sery dojrzewają, aromaty stają się bardziej ostre, a smaki ewoluują i wzmacniają się, stając się dość asertywne.
Parametry
Skład
pasteryzowane mleko kozie, podpuszczka, chlorek wapnia, kultury mleczarskie, sól
Alergeny
mleko kozie
Data przydatności
26/12/2021
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Opinie
Napisz opinię
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.
Zapytaj o produkt
Dodaj opinię