Sery alpejskie

Słynne sery alpejskie na wyciągnięcie ręki

Wśród czołowych serów europejskich na samej górze stoją słynne sery alpejskie, które są wizytówką m.in. Szwajcarii, specjalizującej się w tej dziedzinie. Część serów alpejskich do złudzenia przypominają sery z naszych polskich gór, a inne stały się prawdziwym hitem sprzedażowym na świecie! Naszych klientów na pewno nie zdziwi fakt, że rodzajów serów alpejskich jest ok. pół tysiąca! W Szwajcarii produkuje się takie sery jak Emmentaler i Gruyère i to one stoją w czołówce najchętniej kupowanych serów na świecie! Szacuje się, że sery alpejskie powstają już od ponad pięciu wieków, a głęboko zakorzeniona tradycja sięga do dziś! Sama Szwajcaria produkuje rocznie 180 tysięcy ton sera, a niemal połowa tego jest przeznaczona na eksport! Najpopularniejszy ser alpejski, to właśnie szwajcarski emmentaler, który wziął swoją nazwę od doliny Emmental nad rzeką Emme. Jesteśmy przekonani, że próbowałeś już kiedyś sera emmentaler, ale teraz możesz zamówić go w sklepie e-cykoria od sprawdzonych dostawców! Co jeszcze warto wiedzieć o serze alpejskim? Otóż to, że jest on produkowany ze świeżego mleka, które po odciągnięciu serwatki i ścięciu podpuszczką zostaje poddany do fermentacji. Jeden ser może leżakować od kilku do nawet kilkunastu miesięcy, czasami lat! Tak jak wiele serów i ser alpejski ma dużo właściwości odżywczych ze względu na solidną ilość białka, które korzystnie wpływa na nasze ciało i organizm. Jest źródłem witamin i wapnia oraz zawiera duże ilości witaminy D. Jesteśmy przekonani, że to sery alpejskie podbiją Twoje podniebienie, ale i znajdą zastosowanie w Twojej diecie.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera