Sery alpejskie w sklepie internetowym e-cykoria

29.07.20

Sery zajmują w naszym sklepie szczególne miejsce na półkach, ponieważ to one potrafią nadać smak wielu potrawom! Choć Alpy słyną głównie z pięknych gór i stoków narciarskich, gdzie Polacy chętnie jeżdżą na ferie zimowe, to głęboko zakorzenioną tradycją jest wytwarzane serów, właśnie w tych regionach! Jeżeli pragniesz spróbować nietuzinkowych przysmaków, które wcale nie są łatwo dostępne w sklepach, to zapraszamy do spróbowania tradycyjnych serów alpejskich w e-cykoria! Nasza firma od wielu lat współpracuje z rodzinną firmą Baldauf Kase, która produkuje sery alpejskie od 1862 roku! Jest to dla nas szczególny rodzaj współpracy ze względu na niestandardowy produkt, którego musisz posmakować! Poznaj wszystkie tajniki serów alpejskich i pozwól zabrać się w niezwykłą podróż. ser alpejski

Sery alpejskie w kuchni

Pewnie pierwsze co Ci się nasuwa to myśl, to jakie jest zastosowanie serów alpejskich w kuchni i czy w ogóle nadają się do kulinarnych eksperymentów? Otóż ser alpejski we Francji podaje się np. do zakończenia posiłku jako drobna zakąska. Pewnie przypominasz sobie teraz o słynnej desce serów, która w Polsce również bije rekordy popularności! Być może, to właśnie z Francji zaciągnęliśmy zwyczaj podawać ser z bagietką, orzechami, owocami i oliwkami. W tej samej formie podaje się również ser alpejski! Oczywiście podawanie serów alpejskich przed posiłkiem wcale nie jest obowiązkowe, bo możesz to robić również przed nim, żeby zaostrzyć apetyt przed daniem głównym. Jakie napoje najbardziej pasują do serów alpejskich? Na pewno jest to wino! Do mocno aromatycznych serów, które mają nieco ostry smak, podajemy wino wytrawne czerwone, z kolei do tych bardziej kremowych i lekkich podajemy wino białe półwytrawne. Pamiętaj, że z całą pewnością przy imprezach rodzinnych bądź z przyjaciółmi sprawdzi się szampan, bądź wino różowe musujące, ponieważ pasujące do wszystkich serów!.

Sery alpejskie Baldauf

Jeżeli chcesz wspierać tradycję, rodzinny biznes, a przede wszystkim dobrej klasy produkty, to sery Baldauf dostępne w naszym sklepie internetowym, to prawdziwa gratka! Co wyróżnia firmę Baldauf spośród innych marek serów alpejskich? Rodzinna firma Baldauf działa już od 150 lat na rynku, co jest prawdziwym fenomenem, jeżeli chodzi o przemysł serów. Od XX w. możemy kosztować niezwykle aromatycznego, smacznego sera, który jest wytwarzany na terenie Niemiec. Początki firmy w 1862 roku zaczęły się od sprzedaży słynnego na całym świecie emmentalera. Teraz ta firma łączy w sobie długą tradycją wyrabiania serów, gdzie dogląda ich przede wszystkim człowiek i nowoczesność na miarę prawdziwego przedsiębiorstwa! Kluczowym składnikiem serów Baldauf jest mleko krowie, gdzie zwierzęta są pielęgnowane i zadbane w szczególny sposób przez właścicieli, tak aby miały szczęśliwe życie. Wszystkie krowy są karmione trawą oraz sianem, co przekłada się na smak samego sera. Od początku do końca sery Baldauf są robione przez człowieka, który dogląda całego procesu tworzenia oraz przyozdabia ser ziołami na samym końcu jego produkcji. Składniki serów są w 100% naturalne i dzięki temu nabierają prawdziwej wartości.

Najpopularniejsze alpejskie sery

Czas na to, aby się zapoznać z rodzajami sera alpejskiego! Jest ich naprawdę bardzo dużo, ale my się skupimy tylko na czołowych pozycjach, których powinien spróbować każdy smakosz sera!

Ementaler - jeden z najsłynniejszych serów na świecie, którego uwielbiają miliony ludzi! Warto wiedzieć, że jest on produkowany właśnie w szwajcarskich Alpach, a charakteryzuje się on łagodnym smakiem.

Bavaria Blu - szlachetny ser o kremowej konsystencji z niebieską pleśnią. Pochodzący z Niemiec ser alpejski robi furorę na całym świecie, również w Polsce! Bawaria to kraina niebieskich serów pleśniowych, więc jeżeli lubisz nieco ostry smak, to ten ser jest stworzony dla Ciebie!

Graukäse - wyrabiany ze zsiadłego mleka ser alpejski z Tyrolu, to prawdziwa gratka dla smakoszy. Dojrzewa on przez kilka tygodni w piwnicach, a jego konsystencja jest wyrabiana ręcznie!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera