Sery hiszpańskie

 Ser Owczy DIABLO

Ser Owczy DIABLO

+/- 1,5kg
132,00
PLN
Dodaj do koszyka
Dodano produkt
Produkt niedostępny
Ser Cabrales

Ser Cabrales

+/- 2,5g
149,00
PLN
Dodaj do koszyka
Dodano produkt
Produkt niedostępny
Ser Manchego 3M

Ser Manchego 3M

3M
119,00
PLN
Dodaj do koszyka
Dodano produkt
Produkt niedostępny
Ser MURCIA  al VINO

Ser MURCIA al VINO

+/- 3kg
115,00
PLN
Dodaj do koszyka
Dodano produkt
Produkt niedostępny
1 2

Deska serów w otoczeniu oliwek, winogron i świeżej szynki, to przysmak wielu z nas. Kto w zasadzie jej nie lubi? Na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi jest to świetna przystawka, która towarzyszy nam cały wieczór. Hiszpańskie sery są bardzo aromatyczne i smaczne, a w otoczeniu wina zdecydowanie robią niesamowitą robotę! Utarło się, że Włochy i Francja tworzą najlepsze sery w Europie i nie mają sobie równych. Otóż nie! Hiszpania tak samo jak te dwie giganty ma tak samo dobre jakościowo sery, które mają wiele wartości odżywczych i walorów smakowych. Nie można im zarzucić, że są mniej spektakularne niż sery sąsiadów. Hiszpańskie sery różnią się od siebie przede wszystkim smakiem, kolorem, konsystencją i sposobem konsumowania! Ogromna różnorodność pozwala klientom wybrać odpowiedni ser pod swoje potrzeby i kubki smakowe, co jest ich ogromnym atutem.

Najpopularniejsze sery hiszpańskie - poznaj wszystkie rodzaje

Cabrales ser pleśniowy

Ser wytwarzany z mleka krowiego, a niektóre jego odmiany są również mieszane z kozim mlekiem lub owczym. Niezależnie od tego, jaka jest mieszanka mleka, to wszystkie zwierzęta, od których pozyskuje się mleko, muszą żywić się ziołami i trawą. Stąd też unikatowy smak tego rodzaju sera. Ser dojrzewa ok. 6 miesięcy w jaskiniach górskich.

Majorero ser kozi

Jeżeli jesteś fanem sera koziego, to tego rodzaju sera, aż grzech nie spróbować! Charakterystyczny ser majorero wyróżnia się pomarańczową skórką i kolorem kości słoniowej wraz z widocznymi kryształkami soli. Majorero jest wytwarzany na wyspie Fuerteventura, a hodowane tam kozy żywią się głównie porostami na gołych skałach, ziołami oraz majerankiem! Sam ser jest gęsty i tłusty z wyczuwalnym smakiem ziół.

Manchego ser owczy

Słynny ser owczy, który powstaje w regionie La Mancha, a dojrzewa w naturalnych jaskiniach. Różne odmiany tego sera różnią się od siebie przede wszystkim wiekiem, są młodsze jak i starsze sery, a część z nich jest wywarzana na obszarach wiejskich, a druga w obszarach przemysłowych. Od wieku sera zależy jego barwa, a owce, od których pozyskuje się mleko, żywią się głównie roślinami strączkowymi i ziarnami.

La Serena ser z surowego mleka owczego

Jest to wyjątkowy rodzaj sera wytwarzanego w południowo-zachodniej części Hiszpanii w regionie La Serna, a jego dojrzewanie trwa ok. 60 dni. Jest to ciekawy rodzaj sera ze względu na konsystencję, która jest bardzo lejąca w środku.

San Simon w kształcie stożka

Lubisz sery wędzone? To tego nie możesz przegapić! San Simon w kształcie stożka wyrabiany jest w regionie Galicia. Jest 100% wyrabiany z mleka krowiego, miąższ sera jest półtwardy, a skóra gładka. Ser wędzony jest w dymie drewna brzozowego, co odpowiednia przekłada się na jego smak.

Z czym jeść sery hiszpańskie?

Nie ma prostszego pytania! Tak jak każdy inny ser, możesz jeść solo jako przystawkę bądź do kanapki w formie lunchu. Najlepszą i najwygodniejszą opcją jest pokrojenie sera i zaserwowanie go w towarzystwie oliwek, winogron bądź innych warzyw, które lubisz. Popijany odpowiednio dobranym winem będzie to niesamowity przedsmak przed daniem głównym. Niektóre z serów hiszpańskich możesz próbować również na słodko z grzanką i miodem lipowym. Zdaj się na swoje upodobania kulinarne.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera