Ser Owczy DIABLO
Ser Owczy z Borowikiem
Monte Enebro ok.1kg
Queso Manchego 6M D.O.P. · Curado
Queso Manchego D.O.P. Gran Reserva 12M
Ser Cabrales
Ser kozi del Berrocal Półdojrzały 2/3M
Ser kozi pleśniowy (rolada) VEGA S.
Ser kozi Półdojrzały Pimentos 2/3M
Ser kozi twarogowa (rolada) VEGA S.
Ser Manchego 3M
Ser MURCIA al VINO
Deska serów w otoczeniu oliwek, winogron i świeżej szynki, to przysmak wielu z nas. Kto w zasadzie jej nie lubi? Na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi jest to świetna przystawka, która towarzyszy nam cały wieczór. Hiszpańskie sery są bardzo aromatyczne i smaczne, a w otoczeniu wina zdecydowanie robią niesamowitą robotę! Utarło się, że Włochy i Francja tworzą najlepsze sery w Europie i nie mają sobie równych. Otóż nie! Hiszpania tak samo jak te dwie giganty ma tak samo dobre jakościowo sery, które mają wiele wartości odżywczych i walorów smakowych. Nie można im zarzucić, że są mniej spektakularne niż sery sąsiadów. Hiszpańskie sery różnią się od siebie przede wszystkim smakiem, kolorem, konsystencją i sposobem konsumowania! Ogromna różnorodność pozwala klientom wybrać odpowiedni ser pod swoje potrzeby i kubki smakowe, co jest ich ogromnym atutem.
Ser wytwarzany z mleka krowiego, a niektóre jego odmiany są również mieszane z kozim mlekiem lub owczym. Niezależnie od tego, jaka jest mieszanka mleka, to wszystkie zwierzęta, od których pozyskuje się mleko, muszą żywić się ziołami i trawą. Stąd też unikatowy smak tego rodzaju sera. Ser dojrzewa ok. 6 miesięcy w jaskiniach górskich.
Jeżeli jesteś fanem sera koziego, to tego rodzaju sera, aż grzech nie spróbować! Charakterystyczny ser majorero wyróżnia się pomarańczową skórką i kolorem kości słoniowej wraz z widocznymi kryształkami soli. Majorero jest wytwarzany na wyspie Fuerteventura, a hodowane tam kozy żywią się głównie porostami na gołych skałach, ziołami oraz majerankiem! Sam ser jest gęsty i tłusty z wyczuwalnym smakiem ziół.
Słynny ser owczy, który powstaje w regionie La Mancha, a dojrzewa w naturalnych jaskiniach. Różne odmiany tego sera różnią się od siebie przede wszystkim wiekiem, są młodsze jak i starsze sery, a część z nich jest wywarzana na obszarach wiejskich, a druga w obszarach przemysłowych. Od wieku sera zależy jego barwa, a owce, od których pozyskuje się mleko, żywią się głównie roślinami strączkowymi i ziarnami.
Jest to wyjątkowy rodzaj sera wytwarzanego w południowo-zachodniej części Hiszpanii w regionie La Serna, a jego dojrzewanie trwa ok. 60 dni. Jest to ciekawy rodzaj sera ze względu na konsystencję, która jest bardzo lejąca w środku.
Lubisz sery wędzone? To tego nie możesz przegapić! San Simon w kształcie stożka wyrabiany jest w regionie Galicia. Jest 100% wyrabiany z mleka krowiego, miąższ sera jest półtwardy, a skóra gładka. Ser wędzony jest w dymie drewna brzozowego, co odpowiednia przekłada się na jego smak.
Nie ma prostszego pytania! Tak jak każdy inny ser, możesz jeść solo jako przystawkę bądź do kanapki w formie lunchu. Najlepszą i najwygodniejszą opcją jest pokrojenie sera i zaserwowanie go w towarzystwie oliwek, winogron bądź innych warzyw, które lubisz. Popijany odpowiednio dobranym winem będzie to niesamowity przedsmak przed daniem głównym. Niektóre z serów hiszpańskich możesz próbować również na słodko z grzanką i miodem lipowym. Zdaj się na swoje upodobania kulinarne.