Hiszpańska oliwa extra virgin Spray Gran Selección
Cena za butelka
Opis produktu
Oliwa w sprayu Extra Virgin z oliwek odmian Arbequina, Hojiblanca i Picual.
To złożona oliwa która łączy w sobie aromat odmiany Arbequina, świeżość odmiany Hojiblanca i charakter odmiany Picual, tworząc ten aromatyczny i harmonijny smak.
Idealny do stosowania na surowo, w prostych sałatkach, wykorzystując rewolucyjny format rozpylacza, można równomiernie rozprowadzić oliwę na grillu, kontrolując jej ilość.
Około 200 jednosekundowych naciśnięć klawiszy. Bez gazu.
- Średnie wartości odżywcze na 100 ml
- Wartość energetyczna 3367 kJ / 819 Kcal
- Tłuszcz 91g w tym:
- Nasycone 14g
- Węglowodany 0gw tym:
- Cukry 0g
- Białko 0g
- Sól 0g
Oliwa z oliwek ceniona jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Już grecki poeta Homer żyjący w czasach antyku nadał jej miano „płynnego złota”. Wraz z biegiem czasu zastosowanie oliwy wzrosło, a jej popularność znacznie wykroczyła poza obszary basenu Morza Śródziemnego.
W 2018 roku czasopismo „International Journal of Molecular Sciences” opublikowało badanie, z którego jasno wynika, że oliwa z oliwek wzmacnia ściany komórkowe. Zawiera ona bowiem polifenole, czyli naturalnie występujące związki roślinne, które wspomagają budowę mocniejszych ścian komórkowych. Oliwa z oliwek zwiększa także elastyczność ścian tętnic. Dzięki temu znacznie zmniejsza się ryzyko zachorowania na schorzenia serca.
Jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrze wyglądać, w naszej diecie nie może zabraknąć tłuszczu. Jednym z jego źródeł może być właśnie oliwa z oliwek. Wartości odżywcze tego produktu są cenione przez dietetyków na całym świecie.
Oliwa z oliwek oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych zawiera również witaminy E i K. Ta pierwsza jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed zniszczeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Jej niedobór prowadzi do zmęczenia, problemów z zębami i kośćmi czy podatności na infekcje.
Główną funkcją witaminy K jest przede wszystkim uszczelniane naczyń krwionośnych. Jej prawidłowy poziom w organizmie zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi.
Jedna łyżka oliwy z oliwek zawiera średnio 1,94 mg witaminy E (dzienne zapotrzebowanie to około 8–10 mg) i 8,13 µg witaminy K (dobowa norma u dorosłej osoby wynosi 4 mg).
Parametry
Opinie
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.