Tapas to najsłynniejsze przekąski na świecie, a głównie są podawane w hiszpańskich barach do napojów bądź alkoholu. Jest to świetna alternatywa dla lunchu czy obiadu, ponieważ te małe zakąski potrafią naprawdę nasycić! Na desce z tapas możemy mieć podawane różne produkty, zaczynając od chleba, a kończąc właśnie na szynce serrano, która króluje wśród tapas w Hiszpanii. Choć u nas w Polsce nie jest ona tak popularna jak w Europie Zachodniej, to coraz częściej się o niej słyszy, a restauratorzy dbają o to, żeby dodawać ją do swojemu menu. Szynka serrano jest produkowana z udźca wieprzowego, być może kojarzysz ją z barów hiszpańskich, w których zazwyczaj wisi na hakach. Nie da się ukryć, że jest to smakołyk, który na stałe zagości w Twoim jadłospisie, możesz ją jeść solo bądź na kanapce, a jeżeli masz nieprzeciętny zmysł kulinarny, to spokojnie możesz ją dodać do sałatek lub przystawek! Szynka serrano jest najczęściej nazywana szynką górską, a składa się ona z surowego mięsa świni z kością. Jest ona przechowywana w specjalnych warunkach, gdzie dojrzewa przez kilka miesięcy, gdzie następnie jest gotowa do spożycia. Tę samą odmiankę szynki serrano znajdziesz również w wersjach dojrzewającej kilka lat! Udziec, który jest suszony, traci na połowie swojej pierwotnej wagi, a surowe mięso bez dodatku soli suszy się w górskich miasteczkach w dolinie El Valle de los Pedrochoes w Andaluzji. Tak głęboko zakorzeniona tradycja wytworu mięsa tylko potwierdza to, że szynka serrano jest znakomita w smaku.
Rodzaje szynki serrano
Szynka serrano dzieli się na rodzaje: jamon oraz paleta. Jamon to część przednia udźców wieprza, a paleta pochodzi z tylnych udźców. Różnica między nimi zachodzi przede wszystkim w cenie, ponieważ szynka dojrzewająca paleta jest zazwyczaj o wiele tańsza i ma mocniejszy i bardziej esencjonalny smak, przez co jest też bardzo popularna. Rodzaj jamon jest o wiele delikatniejszy, a tym samym świetnie balansuje smak innych potraw. Często dodaje się do pizzy, sałat czy kanapek. Oba rodzaje szynki będą dobrze kontrastować i smakować w otoczeniu serów pleśniowych, szpinaku czy rukoli. Jest to wyjątkowy rodzaj szynki, której warto spróbować chociaż raz!
Jedna z lepszych szynek na świecie
Przez wielu jest uważana za jedną z najlepszych szynek na świecie, z czym ciężko się nie zgodzić! Oprócz walorów smakowych, które przeważają za jej kupnem, warto zauważyć, że serrano jest źródłem witamin typu B1, B6 czy B12 oraz minerałów odżywiających Twój organizm. Szynka serrano jest produkowana z wyjątkowej rasy świń, czyli świni iberyjskiej. Jest to wolnych chów, gdzie zwierzęta pożywiają się głównie jagodami i żołędziami, co skutkuje tak wyjątkowym smakiem samej szynki. Tradycyjny chów jest mocno przestrzegany w Hiszpanii i tym samym zwierzęta są poddawane wnikliwej kontroli, ale mają także szczęśliwe życie! Ze względu na dietę świń iberyjskich ich mięso nie zawiera za wiele tłuszczu i pomaga także zredukować poziom złego cholesterolu. Dlatego właśnie możesz spokojnie włączyć szynkę serrano do swojej diety bez obawy, że będzie ona dla Ciebie niezdrowa.