Szukaj
Infolinia 730030204
CYKORIA Anna Majewska
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Tokaji

(0 Produktów)

Tokaji

Tokaji, często określane jako Tokaj w niektórych językach, to światowej sławy i prestiżowe wino produkowane w regionie winiarskim Tokaj na Węgrzech. Jest to jedno z najbardziej znanych rodzajów wina na Węgrzech i zajmuje szczególne miejsce w historii produkcji win.

Wina Tokaji są głównie znane ze swoich wyjątkowych, słodkich odmian, chociaż wytwarza się również wersje wytrawne i półsłodkie. Unikalność wina Tokaji tkwi w użyciu winogron dotkniętych korzystnym pleśniowcem o nazwie "Botrytis cinerea," znanej jako szlachetna pleśń. Ten pleśniowiec odwadnia winogrona, koncentrując ich cukry i aromaty, co daje w efekcie intensywnie słodkie i złożone wina.

Najbardziej znanym winem Tokaji jest "Tokaji Aszú", które powstaje z mieszanki winogron aszú (winogron dotkniętych szlachetną pleśnią) i winogron nienaruszonych przez pleśń. Winogrona aszú są zbierane indywidualnie, jagoda po jagodzie, a następnie macerowane w bazowym winie lub "moszczu". Ten proces nadaje Tokaji Aszú charakterystycznej słodyczy oraz bogatych smaków moreli, miodu i marmolady, z delikatnym kwasem w tle.

Wina Tokaji mierzone są za pomocą "puttonyos", co wskazuje ilość winogron aszú użytych w mieszance. Im więcej puttonyos, tym wino będzie słodsze i bardziej skoncentrowane. Powszechne poziomy puttonyos to 3, 6 i nawet więcej.

W 1737 roku Tokaj stał się pierwszym na świecie regionem wina oznaczonym klasyfikacją, gdy król Ludwik XIV z Francji nadał mu tytuł "Wina królów, król win". Od tego czasu Tokaji cieszy się prestiżową reputacją i jest nadal obchodzone jako jedno z najwybitniejszych i najbardziej ikonicznych dzieł Węgier w dziedzinie winiarstwa.

Rozwiń opis Zwiń opis
0 Produktów
Brak produktów w kategorii

Tokaji, often referred to as Tokay in some languages, is a world-renowned and prestigious wine produced in the Tokaj wine region of Hungary. It is one of Hungary's most famous wine types and holds a special place in the history of winemaking.

Tokaji wines are primarily known for their exceptional sweet and dessert varieties, although dry and semi-sweet versions are also produced. The uniqueness of Tokaji wine lies in the use of grapes affected by a beneficial mold called "Botrytis cinerea," also known as noble rot. This mold dehydrates the grapes, concentrating their sugars and flavors, resulting in intensely sweet and complex wines.

The most famous Tokaji wine is the "Tokaji Aszú," which is made from a blend of aszú grapes (grapes affected by noble rot) and non-rotten grapes. The aszú grapes are harvested individually, berry by berry, and then macerated in the base wine or "must." This process gives Tokaji Aszú its characteristic sweetness and rich flavors of apricot, honey, and marmalade, with a balancing acidity.

Tokaji wines are measured by their "puttonyos," indicating the amount of aszú grapes used in the blend. The more puttonyos a wine has, the sweeter and more concentrated it will be. Common puttonyos levels range from 3 to 6 or even more.

In 1737, Tokaji wine became the world's first classified wine region when King Louis XIV of France designated it as a "Wine of Kings, King of Wines." Since then, Tokaji has enjoyed a prestigious reputation and continues to be celebrated as one of Hungary's finest and most iconic contributions to the world of wine.

Rozwiń opis Zwiń opis
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl