Wędliny włoskie

Szynka Serrano ze stojakiem

Szynka Serrano ze stojakiem

499,00
PLN
Dodaj do koszyka
Dodano produkt
Produkt niedostępny

Bogactwo smaków wędlin włoskich

Kto był we Włoszech, ten wie, że bogactwo smaków tamtejszego jedzenia jest niezwykłe! Smaczna kuchnia włoska jest znana na całym świecie, głównie za sprawą makaronów czy pizzy. Mało jednak się mówi o włoskich wędlinach, które nie mają ze sobą równych! Niezwykle aromatyczne i przyrządzane od pokoleń wędliny robią furorę wśród turystów, którzy chociaż raz zasiedli we włoskiej knajpie. Na jakie rodzaje szczególnie warto zwrócić uwagę? Z chęcią podpowiemy.

Prosciutto crudo

Szynka, która jest głównie rozpoznawalna jako jeden składników na pizzy, aczkolwiek warto wiedzieć, że jest to numer jeden we włoskiej kuchni. Podsuszana szynka prosciutto crudo jest robiona z mięsa wieprzowego i jest prawdziwym przysmakiem wśród rodowitych Włochów jak i turystów. Zapewne kojarzysz wielkie udźce wieprzowe ze zdjęć bądź z doświadczenia, to właśnie one są podsuszane przez ok. 12 miesięcy.

Bresaola

To również jedna z czołowych włoskich szynek robiona z mięsa wołowego. Bresaola pochodzi z Lombardii, a jej charakterystyczną częścią jest ciemnoczerwony kolor. Jest to rodzaj szynki długo dojrzewającej, a czas dojrzewania bresaola trwa od 8 do 12 tygodni. Szynka nacierana jest przyprawami, gdzie przeważają głównie kminek i kolendra. Jeżeli nie miałeś okazji jej nigdy spróbować, to teraz jest odpowiedni moment.

Mortadella

Mortadella to przysmak włoski, który pochodzi z Bolonii. Jeżeli na myśl Ci się rzuca tylko polska mortdella, to nie daj się zwieźć pozorom, bo ten rodzaj szynki to prawdziwy rarytas wśród Włochów! Produkowana jest z mięsa mielonego wieprzowego oraz słoniny, w niektórych jej rodzajach dodaje się nieco pieprzu czy pistacji, które podkreślają jej smak.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera